Analýza hrubého domácího produktu České republiky. - Javorský, Jaroslav (2020)
Cílem diplomové práce je analýza hrubého domácího produktu České republiky pomocí výdajové metody v letech 2008-2018. Práce je zaměřena na podrobnou analýzu jednotlivých výdajových složek a jejich vliv na vývoj hrubého domácího produktu České republiky. Součástí je také mezinárodní srovnání v podobě testování korelace mezi vývojem hrubého domácího produktu České republiky a hrubého domácího produktu Evropské unie, stejně jako testování závislosti mezi vývojem hrubého domácího produktu a obecné míry nezaměstnanosti v České republice. Pro účely analýzy jsou využívána data ze systému národního účetnictví a Eurostatu, na jejichž základě lze konstatovat, že české hospodářství postihly ve sledovaném období dvě recese, které souvisely s vývojem globální ekonomiky. Práce došla k závěrům, že existovala pozitivní korelace mezi HDP České republiky a HDP Evropské unie, stejně významná negativní korelace mezi HDP a obecnou mírou nezaměstnanosti.