Analýza implementace kryptografických elementů v jazyce Java - Šimandl, Petr (2020)
Tato práce se zabývá implementacemi kryptografických elementů (hashových funkcí, symetrických a asymetrických šifer a algoritmů digitálního podpisu) v jazyce Java. Tyto kategorie jsou v práci reprezentovány algoritmy SHA-2, AES, ChaCha, RSA (pro šifrování i podpis), DH a ECDSA. Nejprve je předložen úvod do kryptografie. Následně jsou z teoretického pohledu popsány testované algoritmy a doporučení pro jejich nasazení v reálném světě. Dále je představena kryptografická architektura a možnosti Javy. Poté je vytvořena aplikace na testování a analýzu výkonu implementací daných algoritmů. Je popsána struktura aplikace a způsob testování. Následuje detailní specifikace zařízení a testovaných elementů. Testy jsou provedeny na různých typech hardware – osobní počítač, smartphone a Raspberry Pi. Konečně jsou výsledky testů vyhodnoceny z hlediska poskytovatelů kryptografických implementací, v rámci srovnání výkonu mezi danými zařízeními a také porovnání algoritmů.