EOSC - cíle a požadavky na data - Šubrt, Jiří; Novotný, Jakub, 1977-; Smrčka, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na popis Evropského otevřeného vědeckého cloudu (EOSC). Cílem této práce je objasnit hlavní myšlenky budování EOSC, kdo, kdy a proč s tím přišel. Jaký je způsob postupného zavádění a implementace. Je zde představeno několik projektů, na kterých se iniciativa EOSC podílí a které pomáhají s rozvojem a budováním EOSC. Budou vysvětleny zásady, vedení a politiky EOSC. Dále zde budou uvedeny cíle, kterých chce iniciativa EOSC dosáhnout a pomocí jakých mechanismů či opatření tyto cíle budou naplněny. V této práci bude objasněno i co znamená pojem FAIR data a jaké principy obsahuje. V předposlední řadě se práce bude zaměřovat na požadavky, které jsou kladeny na data v EOSC. Jak data musí vypadat, co by měla obsahovat a jak se s nimi bude zacházet. Na závěr bude představena Research Data Allience, její cíle, některé výstupy a to, jak může z její práce těžit EOSC.
Vedoucí práce: Jakub Novotný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses