Techniky sociálního inženýrství a jejich budoucí vývoj - Šejna, David (2020)
Tématem bakalářské práce jsou techniky sociálního inženýrství a jejich budoucí vývoj. Toto téma je důležité kvůli rostoucímu počtu uživatelů internetu a tím i zvýšená pravděpodobnost odcizení citlivých dat uživatele pomocí technik sociálního inženýrství. I přes velké využívání internetu, uživatelé nedodržují základní pravidla pro bezpečné chování na internetu. Práce vysvětluje nejen pohled na problematiku kybernetické bezpečnosti, ale i na využívané podvodné techniky. Samotným výzkumem je zjišťováno, jak se uživatelé na internetu chovají a zda znají pojmy z oblasti sociálního inženýrství. Výzkum je prováděn vlastním dotazníkovým šetřením, které využívá základních otázek v oblasti chování na internetu jako zdroj pro výsledky této práce. Techniky sociálního inženýrství se mnoho let nemění, základ technik zůstává stejný, mění se pouze obsah informací, které jsou využity při útocích. Uživatelé se v dnešní době stále neumí zaměřit na základní bezpečnostní doporučení a mnoho z nich je spíše podprůměrných, co se týče znalostí ohledně bezpečnosti na internetu. Důležitost zjištění ukazuje, že uživatelé by měli být v této oblasti více vzděláváni, aby člověk nebyl v řetězci bezpečnosti nejslabší článek.