Aspekty bezpečnosti Webových kamer - Vimmerová, Barbora; Palovský, Radomír, 1959-; Máša, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této práce je zmapovat bezpečnost webových kamer v České republice, popsat právní aspekty zpracování a ukládání dohledového videa v České republice, zanalyzovat kolik veřejně dostupných nezabezpečených kamer z České republiky se vyskytuje na třech vybraných webových stránkách, poukázat na aktuální hrozby camfectingu, které přináší videokonferenční služby, a ukázat, jak je možné se proti němu chránit. Důležité je zmínit, že se v práci zabývám dvěma různými typy webových kamer, v první a druhé kapitole se věnuji bezpečnostním aspektům samostatných webkamer, které z místa, na kterém jsou umístěny, automaticky vysílají do sítě anebo do záznamového zařízení. Ve třetí a čtvrté části se poté jedná o webkamery, které jsou příslušenstvím pevného počítače či jsou zabudovány v noteboocích a mobilních telefonech a slouží uživatelům zejména pro videokonferenční hovory.Co se týče legislativy v ČR, není dle mého názoru ohledně kamer zcela přehledná, výstižná a dostatečně podrobná, první část práce si proto klade za cíl shrnout dohromady dostupné informace a poukázat na základní pravidla, jimiž by se měl každý, kdo o provozování kamerového systému na svém soukromém pozemku či veřejném prostranství uvažuje, řídit. Cílem druhé části, která se zabývá analýzou veřejně dostupných webkamer v ČR, je poté poskytnout přehled o tom, co kamery dostupné na třech webových stránkách snímají, určit kolik kamer se nachází v kterém kraji ČR a poskytnout informace o počtu webkamer jednotlivých výrobců na našem území. V práci je zohledněna i stránka běžného uživatele webkamery, který ji vlastní jako příslušenství k pevnému počítači či ji má zabudovanou v notebooku, je zde poukázáno na hrozby camfectingu, které takovému uživateli v dnešní době hrozí při používání videokonferenčních
Hlavním přínosem této práce je analýza studií o právních aspektech zpracování a ukládání dohledového videa a dále vyvození poznatků zjištěných při procházení veřejně dostupných nezabezpečených webkamer v ČR na třech vybraných webových stránkách. Ty lze k danému datu aplikovat při tvorbě jakékoliv jiné práce v oblasti webových kamer. Přínos třetí kapitoly mé práce tkví v analýze aktuálních bezpečnostních hrozeb, jež byly v posledních letech zjištěny u videokonferenčních platforem Zoom, Skype a Cisco Webex. Pro běžné uživatele webkamery jsou poté užitečné zejména informace v poslední kapitole, kde mohou zjistit, jak zlepšit bezpečnost své vlastní webové kamery.
Vedoucí práce: Radomír Palovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses