Prečo nedokážeme rozpoznať talent? - Lovás, Lukáš; Legnerová, Kateřina, 1965-; Blštáková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Účelom tejto diplomovej práce je vytvorenie teoretického rámca, ktorý by pomohol pri rozpoznávaní talentu jednotlivca. Výskumná časť práce zisťuje, či experti pri výbere talentov podliehajú kognitívnym skresleniam a heuristikám menej, ako nie experti v tejto oblasti. Pre potreby výskumu bolo vybratých 26 hráčov a 24 trénerov futbalu (n=50). Hráči a tréneri boli rozdelení na dve podskupiny (PRO a bežná skupina). PRO skupina zahrňovala hráčov prvej až tretej ligy futbalu a trénerov, ktorí získali minimálne UEFA A licenciu. Dotazník bol zameraný na heuristiku reprezentatívnosti, regresiu k priemeru a Haló efekt. Pomocou ANOVA analýzy a t-testu neboli na hladine významnosti (α=0,05) zistené žiadne dáta, ktoré by podporovali výskumnú otázku. Výsledky nepreukázali žiadne významné odlišnosti medzi skúmanými skupinami. Na základe tohto výskumu a existujúcich teórií je v práci vytvorený algoritmus na postup pri identifikácii talentu jednotlivca. Tento postup sa snaží zamedziť príčiny spôsobujúce zlyhania v rozpoznávaní talentu. Vzorec vychádzajúci z tohto postupu by mal byť aplikovateľný nie len v podnikovej praxi, ale aj v iných oblastiach.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses