Analýza prospěšnosti vstupu do eurozóny na vybraných postkomunistických zemích a predikce pro Českou republiku - Pavlata, Roman; Kotrba, Vojtěch; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Závěrečná práce se věnuje prospěšnosti vstupu do eurozóny pro vybrané postkomunistické země. Prospěšnost je analyzována pomocí regresních modelů na panelových datech (1999–2018) se závislou proměnnou, kterou je růst HDP na osobu ve standardu kupní síly vzhledem k průměru EU27. Tato závislá proměnná je modelována převážně pomocí makroekonomických vysvětlujících proměnných, které jsou také vztaženy k průměru EU. Komparativní model je vystavěn pomocí nevztažených proměnných. Modely jsou konstruovány na základě ekonomických teorií, z nichž nejvíce prostoru je věnováno teorii optimálních měnových oblastí. V případě obou modelů byl prokázán statisticky významný negativní vliv členství v eurozóně na závislou proměnnou. V letech spojených s přistoupením k eurozóně je předpokládán pokles závislé proměnné o 1-3 procentní body. Na závěr jsou vytvořeny predikční lineární regresní modely pro Českou republiku na základě vývoje podobných zemí, které vstoupily do eurozóny.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses