Analýza stavových dat v NDN síti - Kostov, Angel (2020)
V této práci jsem provedl analýzu stavových údajů z provozu sítě, která se řídí pravidlyprotokolu pojmenovaných dat (ang. Named Data Networking, NDN). Tento protokol spadápod rodinu infocentrických sítí (ang. Information Centric Networking, ICN), které navrhujínovou internetovou architekturu. Pro splnění cíle jsem prozkoumal existující pojmy a definicetýkající se nové internetové architektury. Pro pochopení důvodů vzniku takovýchto novýchkonceptů jsem se seznámil s omezeními současného TCP/IP a tím pak opodstatnil potřebunové architektury. S vědomím o definicích nové internetové architektuře a znalosti jejípotřeby jsem pak přečetl návrh NDN protokolu, abych získal teoretický přehled NDNprotokolu. Vedle návrhu jsem popsal samotnou vizi projektu a souvislosti s FIA programem,který se týká budoucí internetové architektury. V praktické části jsem pak provedl analýzunad stavovými daty, které jsem získal z emulované NDN sítě. K této úloze jsem použilprogram MiniNDN, který byl vyvinut v rámci NDN projektu, pro výzkum a vývoj tohotoprotokolu. V závěru jsem pak uvedl nové informace, které jsem získal z analýzy a tím pádemdoplnil svůj přehled o fungování NDN protokolu.