Etické nákupní chování českých spotřebitelů : rozpor mezi postojem a chováním - Poláková, Lucia (2020)
Diplomová práce se věnuje etickým spotřebitelům. Zkoumá detailně jejich kupní chování, postoje vůči etičnosti a udržitelnému životnímu prostředí, a možný rozpor mezi jejich postoji a skutečným kupním chováním. Hlavním cílem bylo zjistit, co právě tento rozpor způsobuje a dále určit motivátory a bariéry etického nákupu v České republice a na Slovensku z pohledu etického spotřebitele. Výzkum proběhl pomocí polo-strukturovaných rozhovorů na šestnácti respondentech. Doslovní přepisy rozhovorů byly následně kódovány v softwaru MAXQDA a vyhodnocené v rámci čtyř vzniknutých témat: udržitelné životní prostředí, inspirace a ovlivnění, český a slovenský trh a neetická spotřeba. Na základě spojitostí mezi teorií a výsledky mých rozhovorů bylo určeno pět okruhů, které popisují propojení názorů respondentů s jejich kupním chováním. Těmito tématy jsou: očekávání pozitivní budoucnosti a změna k lepšímu, symbióza člověka s přírodou a dopad na krajinu, zdraví, morální principy a svědomí, kariérní život a pobyt v zahraničí.