Analýza aukčního trhu s uměním ČR v letech 2006 - 2018 - Horová, Jana (2020)
Bakalářská práce se věnuje tématu aukčních síní s uměním v České republice s důrazem na porozumění souvislostí jevů a chování trhu. Teoretická část práce vymezuje pojmy, procesy a základní principy vztahující se k problematice obchodování s uměním a k činnosti aukčních síní. Praktická část analyzuje vývoj českého aukčního trhu s uměním v letech 2006 až 2018 s cílem utvořit holistický obraz fungování hlavních zákonitostí. Na základě zkoumání situace trhu ve sledovaném období bylo identifikováno vícero vlivů. Jako nejvýznamnější determinant výkonnosti českého aukčního trhu s uměním byly shledány položky v nejvyšším cenovém segmentu, které jsou také hlavní příčinou cyklické fluktuace trhu. Obecně ale dochází k nárůstu trhu a vstupu nových sběratelů a investorů, kteří jsou za výjimečná umělecká díla ochotni zaplatit vyšší částky, čímž dochází k růstu jak průměrných, tak rekordních cen. Přidanou hodnotou práce je vytvoření pohledu na český aukční trh v kontextu delšího časového úseku.