Analýza aukčního trhu s uměním ČR v letech 2006 - 2018 - Horová, Jana; Drozen, František; Kubík, Ľubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se věnuje tématu aukčních síní s uměním v České republice s důrazem na porozumění souvislostí jevů a chování trhu. Teoretická část práce vymezuje pojmy, procesy a základní principy vztahující se k problematice obchodování s uměním a k činnosti aukčních síní. Praktická část analyzuje vývoj českého aukčního trhu s uměním v letech 2006 až 2018 s cílem utvořit holistický obraz fungování hlavních zákonitostí. Na základě zkoumání situace trhu ve sledovaném období bylo identifikováno vícero vlivů. Jako nejvýznamnější determinant výkonnosti českého aukčního trhu s uměním byly shledány položky v nejvyšším cenovém segmentu, které jsou také hlavní příčinou cyklické fluktuace trhu. Obecně ale dochází k nárůstu trhu a vstupu nových sběratelů a investorů, kteří jsou za výjimečná umělecká díla ochotni zaplatit vyšší částky, čímž dochází k růstu jak průměrných, tak rekordních cen. Přidanou hodnotou práce je vytvoření pohledu na český aukční trh v kontextu delšího časového úseku.
Vedoucí práce: František Drozen
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses