Analýza variability špecifických mier nezamestnanosti vo vybraných štátoch Európy - Strušková, Martina (2020)
Nezamestnanosť sa vzhľadom na rôzne podmienky a rozdielnu ekonomickú situáciu líši medzi jednotlivými štátmi. Je možné pozorovať rozdiely nie len v celkovej miere nezamestnanosti ale aj v špecifických mierach. Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza variability nezamestnanosti špecifických vekových skupín a skupín podľa dosiahnutej úrovne vzdelania v štátoch Európskej únie. Práca sa zameriava na rozdiely v nezamestnanosti a zhodnotenie postavenia špecifických skupín vzhľadom k referenčnej skupine v rámci štátov. Zahŕňa aj overenie možnosti zníženia nerovností medzi špecifickými vekovými skupinami pomocou výdajov na politiku zamestnanosti. V práci sú využité grafické nástroje pre vizualizáciu špecifických mier nezamestnanosti a vzťahov, štatistické metódy merania variability, regresná a korelačná analýza pre overenie súvislosti medzi výdajmi na politiku zamestnanosti a úrovňou variability nezamestnanosti špecifických vekových skupín. Výsledky práce zdôrazňujú, že v niektorých štátoch majú špecifické skupiny podľa veku veľmi nerovnomerné postavenie na trhu práce a v iných štátoch je veľmi heterogénna nezamestnanosť špecifických skupín podľa dosiahnutej úrovne vzdelania. Nerovnosť špecifických vekových skupín na trhu práce môže byť pozitívne ovplyvnená a znížená pomocou výdajov na politiku zamestnanosti. Získané výsledky tejto práce sú porovnané s už existujúcimi prácami.