Peer-to-peer pojištění - Vondra, Petr (2020)
Peer-to-peer neboli vzájemné pojištění je jedním z nejstarších způsobů, který lidé využívali ke krytí svých rizik. Jedná se o systém sdružování se lidí do skupin, ve kterých tvoří společné rezervy a v případě pojistné události se na uhrazení vzniklých škod podílí všichni členové. Jeho moderní podobu popularizovala v roce 2010 německá společnost Friendsurance. Od té doby se o zprostředkování peer-to-peer pojištění nebo alespoň využití některých jeho myšlenek pokusilo mnoho nově vznikajících startupů. Velká část z nich ale svou činnost již musela ukončit a ty úspěšnější se v mnohých ohledech blíží spíše pojištění tradičnímu. Inovace, které s sebou tato nová vlna pojišťovacích institucí přinesla, jako je transparentnost, snadné sjednání a odstranění složky zisku z nevyplaceného pojistného, spolu s technologiemi hnutí InsurTechu, mezi které patří například umělá inteligence, chatboti a chytré aplikace, mají ovšem reálný potenciál modernizovat zastaralé postupy a jednání na pojistném trhu. Zároveň by také mohly znamenat zvýšení důvěry mezi klienty a pojišťovnami.