Sexismus v reklamě a stereotypní zobrazování žen v reklamních sděleních - Volkova, Anna; Zichová, Tereza; Voldřich, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Bakalářská práce pojednává o postavení ženy a jejím obrazu v dnešním reklamním sdělení. Práce se věnuje problémům sexismu a zobrazování stereotypních rolí žen v reklamě.Teoretické zázemí práce je tvořeno rešerší literatury týkající se médií, mediální komunikace, marketingové komunikace, sexismu a feminismu z historického hlediska, současného feminismu a jeho odvětví. Teoretická část pokrývá i poznatky týkající se sexuální tematiky v reklamě, především klasifikaci užívaných sexuálních informací, efektivitu jejich používání, zmiňuje i sexistické výrazové prostředky typické pro reklamu a etické a právní rámce, které reklamu omezují. Druhá část práce je prakticky zaměřená a analyzuje a porovnává reklamní videa sexistického charakteru. Praktická část také obsahuje vlastní kvantitativní výzkum ve formě dotazníku, zaměřený na zjišťování důvodů negativního vlivu sexistických reklam. Cílem práce je zdůvodnit, proč podpora sexistických myšlenek v reklamě není vhodná a proč by se sexistické reklamy již neměly tvořit.
Vedoucí práce: Tereza Zichová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses