Blackjack z pohledu teorie her - Hruška, Jakub; Chrobok, Viktor; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá Blackjackem, zejména tedy z pohledu teorie her - jeho matematickým zápisem a celkovou matematikou skrývající se v této hře. Prvním tématem práce je výpočet pravděpodobností výhry hráče za podmínek, kdy se v balíčku nachází více vysokých karet než nízkých, nebo celkový vliv počtu karet v balíčku na změnu výše pravděpodobnosti hrajícího hráče. Cílem těchto matematických zápisů by měla být jednoduchost v principu výpočtů, které se snadno dají použít na jinak zvolené podmínky.Dále se tato práce zabývá formulování matematického zápisu této karetní hry a celkového popisu jak z pohledu teorie her, tak z obecného hlediska. Kategorizovat blackjack do již definovaných typů her právě z pohledu teorie her.Na závěr řeší využití simulačního kódu MATLABu, který používá algoritmus Monte Carlo k simulování libovolného počtu blackjackových her a následného znázornění výsledků do grafů k podložení domněnek a potvrzení již známých hypotéz. Všechny části obsahují průběžné závěry, které dávají všechny simulace a výpočty do souvislostí. Navíc díky popisu simulačního MATLAB kódu se tato bakalářská práce dá použít jako návod na pochopení principu programového zápisu Blackjacku.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses