Situace na trhu plateních karet - Bezděk, Jakub (2020)
Tato diplomová práce si klade za cíl zhodnotit současnou situaci na trhu platebních karet. Úvodní kapitola zachycuje historii tohoto platebního prostředku a důležité události, které jeho vývoj zásadně ovlivnily. V další kapitole teoretické části budou platební karty definovány z obecného hlediska. Popsány tak budou druhy zúčtování nebo průběh karetní transakce. Představeny také budou některé kartové asociace, které vydávání platebních karet zaštiťují. Práce se bude dále zabývat problematikou bezkontaktního placení a vysvětlí principy fungování NFC technologie. Hlavním cílem praktické části je podrobně vyhodnotit vývoj na trhu platebních karet v České republice mezi lety 2013-2019. Účelem poslední kapitoly pak bude srovnat využívání platebních karet v České republice s vybranými státy Evropské unie.