Analýza současné migrace v Evropě - Kadeřábková, Šárka (2020)
Migrace v Evropě je jev, jenž je stále více pod drobnohledem nejen demografů, statistiků, ale i státních příslušníků a organizací Evropských zemí. Tato práce bude zkoumat co to migrace vůbec je, její historický původ, dlouhodobý vývoj a nynější vliv na Evropu spolu se zeměmi z kterých migrace plyne. Dále se pak bude práce věnovat opatřením, které státy vůči migraci uskutečňují. Analytická část se skládá ze způsobu sběru dat, kdo vše data sbírá, jejich srovnání. Určení možných důvodů nekvalitně získaných dat či rizik, které různé druhy sběru dat mohou obsahovat. Hlavním sledovaným ukazatelem bude počet migrantů pohybujících se přes daná území a jejich demografické charakteristiky, včetně vizualizace migračních cest jak pevninských, tak mořských.Výsledek práce nám pak ukáže metody sledování, porovnání, zda má politika vliv na migraci nebo jestli vznikají určité trendy vůči politice. Dále se pak pokusíme nastínit možný vývoj migrace a její dopady na demografickou strukturu a ekonomický vliv.