Pracovní podmínky a vztahy v samo-řídících organizacích - Vrtišková, Marie; Vich, Marek; Vrbová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Dnešní ekonomické prostředí nabízí oproti minulým více možností řízení nebo vlastně samo-řízení svých firem a organizací. Samo-řízení zahrnuje humanitu a iniciativu všech osob v organizaci a usiluje o jejich plné zapojení do nepřetržitého vzestupného cyklu zlepšování. Pro psaní této práce byl zvolen kvantitativní výzkum a byla použita dotazníková metoda. Jedná se o orientační výzkum, který porovnává pracovní angažovanost, pracovní zátěž a mezilidský konflikt v SMOs a MHOs. Cílem práce je prozkoumat, zda je v samo-řídících organizacích větší pracovní angažovanost a je zde méně mezilidského konfliktu a pracovní zátěže. Výsledky analýzy N (76) potvrdily, že zaměstnanci v SMOs jsou pracovně angažovanější, a to ve smyslu, že mají více energie do práce a cítí více odhodlání do práce. Analýza však nepotvrdila, že zaměstnanci v SMOs cítí více pracovního pohlcení než MHOs. U pracovní zátěže neprokázaly SMOs, že jsou na tom lépe než lidé v MHOs a stejně tak to nebylo prokázáno ani u mezilidské konfliktu. Tato práce tedy ukázala, že implementace samo-řízení má pozitivní vliv na zaměstnance i jejich práci.
Vedoucí práce: Marek Vich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses