Mediální a informační gramotnost u starších vedoucích pracovníků (+55 let) - Bareš, Vojtěch (2020)
Primárním cílem této práce je zanalyzovat stav a úroveň mediální a informační gramotnosti u starších vedoucích pracovníků (+55 let). Sekundárním cílem je poté bližší přiblížení problematiky rozeznávání informací a následné nakládání s nimi. Teoretická část zahrnuje detailní současný stav poznání vzhledem k tématu práce. Pro splnění cílů práce byl proveden kvantitativní výzkum za pomoci dotazníkového šetření, jehož respondenti byli mladší 55 let. V rámci následné určité komparace byl rovněž vyhotoven kvalitativní výzkum, realizovaný skrze individuální hloubkové rozhovory s vedoucími pracovníky staršími 55 let. Analýza prokázala, že na věrohodnost informace pro staršího manažera má vliv především její zdroj. Pokud sledovaná skupina šíří fake news, tak je to pouze pod časovým tlakem. Z výsledků šetření je rovněž patrné, že starší vedoucí pracovníci jsou pro zaměstnavatele spíše přínosnější, než mladší. Nicméně tvrzení nelze zobecňovat na celou českou populaci, neboť vybraný vzorek není reprezentativní.