Vliv ukrajinské krize na ekonomiku země - Pavlyuk, Kateryna; Danko, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Práce se zabývá ukrajinskou krizí, která započala neakceptováním asociační smlouvy s Evropskou unií, následně gradovala protesty na kyjevském Majdanu a vyvrcholila anexí Krymu a válkou v Donbasu. Cílem této práce je odhad vlivu těchto událostí na ekonomiku země pomocí metody Synthetic Control Method, a to pro proměnné HDP na obyvatele a tempo růstu HDP. Na základě výsledků lze odhadovat negativní efekt krize u obou sledovaných proměnných, přičemž konkrétní akumulovaná ztráta je odhadnuta na 7121 dolarů pro HDP na obyvatele, respektive 25,5 p.b. pro tempo růstu HDP v pointervenčním období 2014-2017. Prezentované výsledky byly posléze podrobeny placebo testům, na jejichž základě lze odhady považovat za robustní.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses