Spin-off podnikání v České republice - Hocká, Tereza; Andera, Michal, 1984-; Kuznetsov, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Cílem této bakalářské práce je pomocí polostrukturovaných rozhovorů zjistit překážky při zakládání spin-off na straně výzkumných organizací i samotných firem, které mohou zapříčiňovat pomalý rozvoj spin-off firem v České republice. Podniky, které vznikají za účelem komercializace poznatků z výzkumu odštěpením z výzkumné organizace nebo univerzity nazýváme „spin-off“. Pokud má výzkumná organizace v nově vzniklém podniku majetkový podíl, jedná se o pravý spin-off. První část práce je věnována definování pojmu spin-off a je zde uvedení do problematiky vzniku spin-off firem pro její lepší pochopení. V druhé části jsou provedeny polostrukturované rozhovory s třemi náhodně vybranými technickými univerzitami, rozšířené o pohled odborníka z domovské Vysoké školy ekonomické v Praze bez technického zaměření a rozhovory s třemi náhodně vybranými spin-off podniky. Rozhovory se zabývají především problémy, s kterými se setkávaly a setkávají univerzity i firmy. Následně jsou sepsány nejčastější překážky a navrhnuto vlastní řešení pro zlepšení situace rozvoje spin-off firem v ČR eliminováním těchto překážek.
Vedoucí práce: Michal Andera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses