Monetární politika pohledem moderní monetární ekonomie - Gawlasová, Nicole; Chytil, Zdeněk, 1949-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce analyzuje a hodnotí základní teze moderní monetární teorie. Ta představuje neortodoxní směr ekonomického myšlení, který požaduje změnu paradigmatu ekonomické vědy. Důvodem je, že politika cílování inflace a tradiční nástroje měnové politiky selhávají. Proto měnové autority uplatňují netradiční instrumenty, které však v určitých ohledech vykazují shodné znaky s myšlenkami diskutovaného směru. Práce zahrnuje analýzu soudobé měnové politiky a ekonomického vývoje USA a Japonska. Na základě této analýzy dochází k představení hypotézy, že vybrané premisy moderní monetární teorie by mohly představovat východisko ze současných či budoucích hospodářských problémů zemí a mohly by být začleněny do praktického rámce hospodářské politiky. Na druhé straně však práce popírá, že by tento neortodoxní proud mohl zapříčinit změnu ekonomického paradigmatu. Zdůvodněním je zejména existence sporných momentů a negativních důsledků vyplývajících z praktického uplatnění směru.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses