Strategická analýza konkrétního podniku - Sedláček, Marek (2020)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout strategická opatření společnosti RUDOLF JELÍNEK a.s. k jejímu stagnujícímu tržnímu podílu na českém trhu. Klíčovým prostředkem pro jejich stanovení je vyhotovení strategické analýzy této společnosti, která je hlavním prostředkem pro dosažení dlouhodobého úspěchu podniku. Strategická analýza obsahuje analýzu vnějšího okolí společnosti, kde makrookolí je hodnoceno metodou PESTEL a mikrookolí Porterovým modelem pěti sil. Následující část práce je tvořena analýzou interních zdrojů, která se skládá z VRIO analýzy, hodnotového řetězce, analýzy portfolia a finanční analýzy. Tyto poznatky jsou soustředěny do matice SWOT a na jejich základě jsou navrhnuta strategická opatření. Bakalářská práce je tradičně rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou popsány jednotlivé metody a nástroje, které jsou později v praktické části aplikovány na vybranou společnost.