Diagnostika finančních ukazatelů samořídících se organizací v porovnání s manažersky-hierarchickými organizacemi - Burián, David; Vich, Marek; Neumaierová, Inka, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Samořídící organizace mají velký potenciál generování hodnoty, přestože maximalizace zisku není jejích hlavním cíle. Zdají se tak být konkurenceschopnou alternativou tradičním manažersky-hierarchickým organizacím, jejichž hlavním cílem je generování zisku. Doposud nebyla provedena žádná studie, která by důkladně porovnávala ukazatele finanční výkonností samořídících a manažersky-hierarchických organizací. Analýza 10 samořídících a 10 manažersky – hierarchických organizací prokázala, že manažersky-hierarchické převyšují samořídící organizace pouze v rámci generování EBIT, EVA a obratovosti aktiv. V rámci ukazatelů ROE, re, ROA, ROS, equity ratio si vedou signifikantně lépe samořídící organizace. Tento poznatek ukazuje finanční sílu systému samořídících organizací zaměřených svou činností na dlouhodobost a je tak nejspíše jen otázkou času a růstu těchto organizací, než překonají generováním zisku manažersky-hierarchické organizace.
Vedoucí práce: Marek Vich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses