Vývoj činnosti samostatných likvidátorov poistných udalostí na českom trhu - Melega, Matúš (2020)
Témou tejto bakalárskej práce je činnosť samostatných likvidátorov poistných udalostí, vývoj a smerovanie ich práce. Postupne sú v nej rozobrané témy likvidácie poistných udalostí, samostatných likvidátorov a zákonov, ktorými sa riadia. Ďalej sú analyzované reálne dáta likvidátorskej spoločnosti, z ktorých je odpozorovaný trend rastu počtu likvidátorov a tiež vývoj výšky škodovej čiastky, nimi vyšetrovanej poistnej udalosti. Posledná časť obsahuje modeláciu scenárov fungovania samostatných likvidátorov v budúcnosti, ovplyvnenej najmä situáciou spôsobenou pandémiou ochorenia SARS-CoV-2. Záver obsahuje zhrnutie zmien v legislatíve a ich dopadov na likvidátorov, posúdenie vývoja tejto profesie v zmysle vzťahu k poisťovniam a sú formulované odporučenia pre budúci vývoj likvidátorskej spoločnosti.