Využitie vybraných bankrotných modelov pre predikciu vývoja cien akcií vybraných spoločností - Bednarčík, Marián; Neumaierová, Inka, 1960-; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práca sa zaoberá využitím bankrotných modelov pre predikciu vývoja cien akcií spoločností obchodovaných na burze. Dôvodom výberu tejto témy je potenciálna ochrana investorov proti strate hodnoty ich investícií, keďže investície do individuálnych akcií sú čoraz viac rozšírenejšie medzi individuálnymi investormi, z čoho vyplýva relevantnosť a dôležitosť tejto témy. Na vybratú vzorku spoločností z určitých výrobných odvetví, obchodovaných na burze, sú aplikované vybrané bankrotné modely. Výsledky týchto bankrotných modelov sú následne porovnávané s následným vývojom cien akcií týchto spoločností za rôzne časové úseky, pričom tieto obdobia sú zvolené s ohľadom na vývoj akciového trhu meraného akciovým indexom v rovnakom období. Cieľom je zistiť relevantnosť a spoľahlivosť výsledkov bankrotných modelov obzvlášť pre predikciu poklesu cien akcií. Výsledky tak môžu investorom umožniť chrániť sa v predstihu pred poklesom cien akcií, ktoré majú v portfóliu.
Vedoucí práce: Inka Neumaierová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses