Ukazatel HDP a možnosti měření ekonomického blahobytu - výsledky ČR po vstupu do EU - Havel, Václav (2020)
Při měření ekonomického rozvoje se nejčastěji používá hrubý domácí produkt. Tímto ukazatelem, jeho analýzou a vybranými alternativními ukazateli se zabývá první část této práce. Dále jsou identifikovány klíčové oblasti blahobytu, a jsou uvedeny ukazatele, které byly navrženy jako alternativy k měření ekonomického blahobytu. V práci jsou uvedeny nedostatky a výhody jednotlivých ukazatelů a následně je analyzován jejich vývoj v čase pro Českou republiku v porovnání s vybranými sousedními zeměmi.