Porovnání individuálního podnikatele a společnosti s ručením omezeným z účetního a daňového hlediska - Červená, Klára (2020)
Cílem každého podnikatele je maximalizace zisku. Aby mohl vytyčeného cíle dosáhnout, musí mít kromě odborných znalostí ze svého oboru také přehled o dalších právních a daňových předpisech, které se na něho vztahují a určitým způsobem mu ztěžují cestu k cíli. Jsou to právě oblasti účetnictví a daní, které dělají mnohým podnikatelům obrovské problémy, a neznalost dané problematiky jim komplikuje život. Tato bakalářská práce se věnuje účetnictví a daním u dvou nejčastějších forem podnikání v České republice, konkrétně u soukromého podnikání a u společnosti s ručením omezeným. Obsahuje jak základní právní vymezení obou forem podnikání, tak shrnutí nejvýraznějších rozdílů v oblasti účetnictví a daní, a v závěru demonstruje dané rozdíly na modelovém příkladu a zobrazuje modelové situace, podle kterých mohou podnikatelé optimalizovat výši daňových výdajů.