Možnosti ekonomizace aktuální umělecké tvorby - Řezníčková, Martina (2020)
Tato bakalářská práce se soustředí na ekonomizaci aktuální umělecké tvorby, především na prosazování a pracovní uplatnění začínajících umělců. Procesem ekonomizace se mění role umění ve společnosti a v každodenním životě jednotlivců a komunit. V první, teoretické části práce, jsou definovány základní pojmy potřebné pro pochopení dané problematiky. Praktická část práce srovnává využitelnost informací z teoretické části pro začínající českou uměleckou scénu na základě získaných podkladů poskytnutých v současnosti tvořícími umělci. V práci byla využita kvalitativní výzkumná metoda založená na polostrukturovaných osobních rozhovorech s absolventy vybraných vysokých uměleckých škol. Pohled umělců je také rozšířen o rozhovor s galeristkou, která pomáhá prosazovat začínající umělce. Na základě získaných poznatků jsou sledovány hlavní tendence vývojových změn v umělecké profesi a je provedeno celkové zhodnocení.