Angažovanosť zamestnancov - Zachodilová, Hana (2020)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou angažovanosti ako prostriedkom na udržanie zamestnancov. Hlavným cieľom práce je navrhnúť odporúčania optimalizujúce spektrum činiteľov pôsobiacich na stabilizáciu zamestnancov vo vybranej spoločnosti. Na základe analýzy interných dokumentov a osobného rozhovoru bola uskutočnená situačná analýza. Súčasťou výskumu bolo taktiež dotazníkové šetrenie, ktorého základ tvorí dotazník Q12 od spoločnosti Gallup. Výskum ukázal, že viac ako polovica respondentov je angažovaná a žiadny z respondentov nepatrí do skupiny aktívne neangažovaných. Objavili sa však nedostatky v oblasti angažovanosti týkajúce sa náboru, odmeňovania, komunikácie, kvality pracovných vzťahov, vypočutia názorov zamestnancov a podpory silných stránok zamestnancov. Na základe zistených skutočností boli formulované odporúčania pre firmu Hays, ktoré sú hlavným prínosom diplomovej práce.