Monetární politika a její dopad na ceny rezidenčních nemovitostí ve vybraných zemích EU - Matoušková, Michaela; Slaný, Martin, 1982-; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Má bakalářská práce se zabývá problematikou centrálních bank, resp. jejich transmisního mechanismu nastavování úrokových sazeb a jejího vlivu na ceny rezidenčních nemovitostí ve vybraných zemích EU. Jejím cílem a zároveň hypotézou je, zdali monetární politika ovlivňuje ceny rezidenčních nemovitostí. Je zde vymezen teoretický základ měnové politiky, popsán transmisní mechanismus a trh rezidenčního bydlení. Dále se popíše cenová bublina a metodologicko-statistické problémy směřením cen nemovitostí. V empirické části práce je použita lineární regrese na příkladu ČR s použitím kvartálních dat od prvního kvartálu roku 2005 do prvního kvartálu roku 2019 a panelová regrese s 8 průřezovými jednotkami, kterými jsou země nepatřící do eurozóny s použitím ročních dat od roku 2004 do roku 2018. Pomocí metody opravené heteroskedasticity jsme zjistili, že ČNB svou monetární politikou negativně ovlivňuje index cen nemovitostí. Pokud se zvýší 2T repo sazby stanovené ČNB o jeden procentní bod, index cen nemovitostí se sníží o 2,36 %. U panelové regrese s použitím fixních efektů jsme se dostali k obdobnému závěru, tedy že centrální banky negativně ovlivňují index cen nemovitostí. Pokud se zvýší nominální úrokové sazby o jeden procentní bod, index cen nemovitostí se sníží o 3,06 jednotek. Závěry empirických modelů jsou v souladu například se studiemi od Case a Shillera (2003) či Bjørnlanda a Jacobsena (2010), avšak vychází v rozporu se studií od Hlaváčka a Komárka (2011).
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses