Výběr vhodného druhu pohonu automobilu z pohledu ekologie - Novák, Radek (2020)
Tématem diplomové práce je problematika spotřeby paliva a emisí výfukových plynů osobních automobilů. V první části se věnuji vývoji a druhům spalovacích motorů. Následně pak členěním emisí výfukových plynů, limity vypouštěných emisí v minulosti a vyhlídkou do budoucnosti. Dále jsou v práci popsány základní principy hybridních a elektrických vozů. V druhé části se zabývám výběrem jednotlivých druhů motorizací na jednom modelu značky Mercedes-Benz, snažím se přiblížit využitou technologii a hlavní rozdíly jednotlivých motorů. Následně jsou pak jednotlivé motorizace porovnány na zkušební trase z hlediska celkové spotřeby paliva a množství vyprodukovaných emisí CO2. Cílem práce je výběr vhodné motorizace z pohledu ekologie. Všechny důležité poznatky a výsledky porovnání jsou uvedeny v závěru práce.