Vliv primárních skupin na průběh kupního rozhodovacího procesu a jeho využití v reklamě - Veselá, Tereza (2020)
Bakalářská práce rozebírá vliv primárních skupin, zejména rodiny a přátel, na průběh kupního rozhodovacího procesu. Hlavním tématem je zkoumání ovlivnitelnosti jednotlivců, rozdělených podle pohlaví, věku a typu osobnosti, v různých fázích nákupního chování, a to konkrétně při nákupech jídla, alkoholických nápojů, oblečení a mobilních telefonů. K vyvození výsledků byla použita primární data získaná kvantitativním dotazováním doplněná o sekundární data z databáze MML – TGI. Podle výzkumu jsou spotřebitelé ovlivňováni primárními skupinami při nákupu jídla a alkoholických nápojů. Při nákupu oblečení a mobilních telefonů je naopak míra ovlivnění nízká. Druhým pohledem na problematiku byla analýza třech vybraných reklam, zejména jejich popis a určení kladů a záporů pomocí dat ze skupinového rozhovoru. Nakonec bylo stanoveno marketingové doporučení pro tvorbu reklamy se zapojením primárních skupin, která se má zaměřovat na jídlo nebo alkohol a zaujmout diváka nabídnutím emocí a pocitu ztotožnění se s postavami.