Analýza a komparace jednotlivých návrhů na digitální daň - Resl, Jan; Doucek, Petr, 1960-; Luc, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem zdanění digitální ekonomiky. Současné daňové systémy, které byly vytvářeny na základě klasických obchodních modelů, již neodpovídají aktuální situaci. Podniky dnes vytvářejí hodnotu mnoha novými způsoby a zavedené daňové rámce nejsou schopny rozlišit v jaké konkrétní jurisdikci určitá hodnota vzniká.Cílem práce je sestavit komplexní sestavu všech předložených návrhů na řešení problému zdanění digitální ekonomiky a na základě zjištěných informací posoudit, který z návrhů je nejvhodnější pro řešení definovaného problému.V úvodu práce je čtenář uveden do problematiky zdanění digitální ekonomiky. Následně jsou vysvětleny jednotlivé pojmy, které jsou pro pochopení problematiky stěžejní. V další části jsou analyzovány jednotlivé návrhy na řešení dané problematiky, které byly dosud předloženy. Poté následuje komparace těchto návrhů, která by měla určit, jaký z návrhů je nejvhodnějším řešením pro zdanění digitální ekonomiky.Přínosem této práce je souhrnný pohled na současné dění okolo tématu digitální daně, popis jednotlivých návrhů a zjištění, jaké rozdíly mezi popsanými návrhy jsou, v jakých aspektech jsou jednotlivé návrhy lepší než ostatní a jaké mohou mít tato řešení dopady.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses