Význam Bitcoinu v Českej republike - Matisová, Alexandra (2020)
Bitcoin je nová forma digitálnych peňazí. Je to prvá decentralizovaná platobná sieť typu peer-to-peer, ktorej množstvo jednotiek v obehu nie je kontrolované osobou, skupinou, spoločnosťou, ústredným orgánom alebo vládou, ale softvérovým algoritmom. Diplomová práca sa venuje významu bitcoinu v Českej republike. Česká bitcoinová komunita, skladajúca sa z vývojárov, firiem a fanúšikov je pre svoje aktivity celosvetovo uznávaná. Virtuálna mena je svojou povahou medzinárodným subjektom. Diplomová práca má však českú perspektívu.Český pohľad je viditeľný najmä v empirickej časti práce. Cieľom práce je poskytnúť komplexný pohľad na kryptomenu bitcoin v Českej republike. Pre naplnenie cieľu bola zvolenákombinácia kvantitatívneho a kvalitatívneho výskumu. Väčší dôraz je však kladený na výskum kvantitatívny, ktorý na zber údajov využíva dotazníkové šetrenie. Pre hlbšie preniknutie do problematiky bol kvantitatívny výskum uskutočnený z troch uhlov: z pohľadu obchodníkov prijímajúcich platbu bitcoinom, z pohľadu spotrebiteľov vlastniacich bitcoin a z pohľadu širokej verejnosti.