Péče o umělecká díla ve veřejném prostoru na příkladu sídliště Novodvorská - David, Ondřej (2020)
Předmětem práce jsou umělecká díla, která jsou významnou součástí veřejného prostoru na sídlišti Novodvorská (Praha 4) a mají zjevnou uměleckou hodnotu a význam pro své okolí. Práce sleduje rozdílné zacházení s každým vybraným dílem a jejich technický stav. Přináší příklady dobré i špatné péče o tato díla, které je možné zobecnit. Práce vymezuje základní pojmy týkající se tématu, srovnává legislativní opatření související s investicemi do umění ve veřejném prostoru z doby před rokem 1989 a po něm. Mapuje projekty, které se zabývají problematikou ohrožených děl ve veřejném prostoru. Cílem práce je na základě těchto konkrétních případů definovat klíčové faktory, které ovlivňují existenci uměleckého díla ve veřejném prostoru. Kvalitativní výzkum je opřen o dostupnou literaturu a rozhovory s pracovníky institucí zajišťující péči o umění ve veřejném prostoru.