Využití digitálních technologií v práci s návštěvníky muzeí umění. - Vacková, Tereza; Janištinová, Anna; Prokůpek, Marek, 1987-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se věnuje muzeu umění v digitální době, jeho roli ve společnosti a důležitosti vytváření živoucí a propojující instituce. Důraz je kladen na změny a výzvy, kterým muzejnictví v současnosti čelí, přičemž pro účely této práce je nejdůležitější trend návštěvnicky orientovaného muzea. Jsou sledovány možnosti využití digitálních technologií, jejich výhody, ale i limity, kterých by si muzea v práci s návštěvníkem měla být vědoma. Práce také poukazuje na to, jaké nároky tyto nové výzvy kladou na management muzea, jeho zaměstnance, technologické vybavení a další důležité aspekty. V praktické části jsou na základě teorie a kvalitativních polostrukturovaných rozhovorů sledovány vybrané instituce v České republice a jejich přístup k návštěvníkům s využitím digitálních technologií. Dále jsou zde uvedeny příklady zahraničních muzeí, která orientaci na návštěvníka a další změny způsobené digitalizací úspěšně praktikují. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem česká muzea umění se svými návštěvníky pracují a jak v tomto směru využívají digitální technologie.
Vedoucí práce: Anna Janištinová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses