Státní záruka při výpůjčkách uměleckých děl ze zahraničí - Zábranská, Alice (2020)
Bakalářská práce se věnuje systému státních záruk při výpůjčkách uměleckých děl ze zahraničí. Práce se zabývá mobilitou kulturních statků v mezinárodním měřítku a přináší shrnutí hlavních nástrojů, které jsou pro pohyb děl přes hranice důležité. Jsou zde popsány možnosti snížení nákladů na pojištění předmětů, způsob určování pojistné ceny děl a legislativní náležitosti, které Česká republika u zápůjček vyžaduje. Cílem práce je zmapování státních záruk v České republice a jejich praktické využívání při organizování výstav. Využívání státní záruky v praxi je popsáno v případové studii na Národní knihovně České republiky. Národní knihovna byla první organizací, která v České republice o státní záruku na svou výstavu žádala. Zároveň je i první, komu byla udělena. Práce mapuje celý proces žádání o záruku a jeho vliv na organizaci samotné výstavy.