Analýza a návrh opatrení pre zvýšenie úrovne vyspelosti informačnej bezpečnosti vo firme - Velebír, Roman (2020)
Informačná bezpečnosť je téma, ktorou sa v poslednom období, v kontexte rastúcich kybernetických hrozieb, zaoberá stále väčšie množstvo organizácií. Tieto organizácie intenzívne hľadajú spôsoby ako ochrániť svoje aktíva a minimalizovať vplyv rizika spojeného s týmito aktívami na organizáciu. Systematický prístup k tejto téme ponúka implementácia noriem rady ISO/IEC 27000, ktoré sú základom tejto práce. Cieľom práce je vychádzajúc z rešerše relevantných odborných zdrojov, za využitia triangulárnej metódy (náhľad do dokumentácie, pozorovanie, interview), GAP analýzy a modelu vyspelosti, identifikovať súčasnú úroveň vyspelosti informačnej bezpečnosti v analyzovanej spoločnosti a navrhnúť opatrenia na zvýšenie tejto úrovne a priblíženie sa k zhode s referenčnou normou. Zaujímavým zistením práce je, že medzi najväčšie hrozby pre analyzovanú organizáciu patria ľudia – nedostatočne vyškolení pracovníci alebo bývalí nespokojní zamestnanci. Záverom práce je, že v prípade implementácie všetkých navrhovaných opatrení dôjde k zvýšeniu úrovne vyspelosti informačnej bezpečnosti v analyzovanej spoločnosti.