Freemium vs. Premium business model pro trh VPN - Pešíčková, Barbora (2020)
Cílem této diplomové práce je porovnání a zhodnocení freemium a premium business modelu pro trh VPN. Výstupem práce je stanovení výkonnějšího modelu pro daný trh, a to jak z pohledu příjmů, tak i z pohledu user experience. Závěry této práce jsou vyvozeny na základě testu provedeném na Avast SecureLine VPN, primárně tedy platné pro firmu Avast s širším zobecněním pro celý trh VPN. Práce uvádí do problematiky teoretickou částí o obou modelech, jejich výhodách a podmínkách k úspěchu. Praktická část je věnována trhu VPN, analýze konkurence a detailnějšímu představení Avast VPN. Práce využívá primárně dat získaných v uskutečněném AB testu, obohacených o názory uživatelů nabyté pomocí kvalitativního výzkumu.