Zdaňování investičních pobídek v České republice - Rybáková, Lenka (2020)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza vlivu slevy na dani z příjmů právnických osob z titulu investičních pobídek na daňovou povinnost konkrétní obchodní korporace za zdaňovací období 2007-2018 dle § 35a a § 35b zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve vztahu k přechodnému ustanovení zákona č. 84/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. V první části diplomové práce je charakterizován systém investičních pobídek v České republice včetně českého a evropského vývoje relevantní právní úpravy. Dále jsou charakterizovány základní pojmy nutné pro pochopení problematiky investičních pobídek. Druhá část diplomové práce je zaměřena prakticky. Nejprve je vysvětleno výše citované přechodné ustanovení a vypočtena výchozí daňová situace obchodní korporace, která slouží jako zadání k řešení modelových variant před účinností a po účinnosti výše citovaného přechodné ustanovení.