Finančná analýza mesta Prešov - Jurčenko, Tomáš (2020)
Diplomová práca "Finančná analýza mesta Prešov" sa zaoberá rozpočtom a analýzou finančnej situácie v účtovnej jednotke územnej samosprávy Slovenskej republiky na príklade mesta Prešov. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti práce sa všeobecne popisuje postup spracovania finančnej analýzy, jej metódy, postup a ukazovatele. Ďalej sa v teoretickej časti rozoberá proces rozpočtu a systém verejnej správy na Slovensku. V praktickej časti sa na reálnom príklade mesta Prešov hodnotí vývoj príjmov a výdavkov územnej samosprávy a skúma sa ich štruktúra a tiež sa analyzuje rozdiel medzi plánom a skutočnosťou príjmov a výdavkov. Súvaha mesta dáva základňu pre výpočet pomerových ukazovateľov, z ktorých sa následne v závere práce modelovo hodnotí finančná situácia mesta. Pre lepšie pochopenie sa na ilustráciu využíva porovnanie s podobnými slovenskými mestami a hodnotí sa trend vývoja financií v skúmaných celkoch za sledované roky 2016 – 2018.