Finančná analýza mesta Prešov - Jurčenko, Tomáš; Svoboda, Michal, 1983-; Purina, Marina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práca "Finančná analýza mesta Prešov" sa zaoberá rozpočtom a analýzou finančnej situácie v účtovnej jednotke územnej samosprávy Slovenskej republiky na príklade mesta Prešov. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti práce sa všeobecne popisuje postup spracovania finančnej analýzy, jej metódy, postup a ukazovatele. Ďalej sa v teoretickej časti rozoberá proces rozpočtu a systém verejnej správy na Slovensku. V praktickej časti sa na reálnom príklade mesta Prešov hodnotí vývoj príjmov a výdavkov územnej samosprávy a skúma sa ich štruktúra a tiež sa analyzuje rozdiel medzi plánom a skutočnosťou príjmov a výdavkov. Súvaha mesta dáva základňu pre výpočet pomerových ukazovateľov, z ktorých sa následne v závere práce modelovo hodnotí finančná situácia mesta. Pre lepšie pochopenie sa na ilustráciu využíva porovnanie s podobnými slovenskými mestami a hodnotí sa trend vývoja financií v skúmaných celkoch za sledované roky 2016 – 2018.
Vedoucí práce: Michal Svoboda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses