Financování sportu v Československu od konce 50. let do konce 70. let : „státní amatérismus“ ve vrcholovém sportu a masová základna rekreačního sportování jako nástroje k dosažení mezinárodních úspěchů? - Křivánek, Jan (2020)
Diplomová práce se zabývá fungováním československého sportu v letech 1957– 1978. Jedná se o specifické období, kdy přímá zodpovědnost za sport ležela výhradně na Československém svazu tělesné výchovy (ČSTV). Práce analyzuje nejdůležitější nařízení, zprávy a změny, které proběhly ve sledovaném období a měly vliv na výkonnost československých sportovců na mezinárodních akcích. Na základě těchto vybraných aspektů práce ukazuje, proč bylo období 1957– 1968 sportovně úspěšnější než období 1969– 1978. Teoretická část se věnuje deskripci významu sportu v ekonomicko-politické rovině. Zvláštní důraz klade na sport a tělovýchovu v socialistických zemích východního bloku. V komparaci se západním blokem přichází s teorií o fundamentálních příčinách, kde poukazuje na relativní výhody sportovců ze socialistických zemí („státní amatérismus“) nad sportovci z kapitalistických zemí, které vedly, na rozdíl od ekonomické dominance západního bloku, ke sportovní dominanci východního bloku. Dále teoretická část zasazuje období do společensko-politicko-ekonomických souvislostí, to znamená, že ve sledovaném období zběžně popisuje nejdůležitější události, které nastaly jak v Československu, tak po celém světě. Je v ní také popsán vývoj sportovních institucí u nás od roku 1948 do roku 1978. Praktická část se zabývá analýzou sportovních výsledků československých reprezentantů společně s časovými korelacemi a kauzalitami s vývojem členské základy rekreačního sportování a fungováním „státního amatérismu“. Změny, které ve sledovaném období proběhly v organizování a financování sportu byly často reakcí na sportovní úspěchy či neúspěchy. Nicméně práce se zabývá zejména proběhnuvšími změnami, které byly příčinou těchto rozdílných sportovních výsledků. Pomocí koeficientů vý