Analýza investičního procesu do dálniční infrastruktury v České republice a vývoj objemu investic mezi lety 2005–2018 - Čížek, Petr; Zeman, Martin; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce zkoumá investiční proces do dálniční infrastruktury v České republice, komparuje objem vynaložených investic a popisuje jejich vývoj v období 2005–2018. Hustá a kvalitní dálniční síť je nedílnou součástí dnešních vyspělých ekonomik. V naší zemi její výstavba trvá neúměrně dlouho, což ve výsledku vede k negativním externalitám a nebezpečím spojeným s průjezdem tranzitní dopravy na silnicích nižších tříd, z důvodu chybějící dokončené dálniční sítě. Teoretická část práce poskytuje vhled do oblasti investic z mikroekonomického a makroekonomického hlediska. Dále charakterizuje evropské instituce, fondy a nástroje, které se podílely na spolufinancování výstavby dálniční infrastruktury v České republice v letech2005–2018. V praktické části práce je porovnán celkový vývoj realizovaných investic do dálniční infrastruktury. V absolutních částkách bylo nejvíce investováno v roce 2007 (26,63 mld. Kč), nejméně poté v roce 2014 (6,63 mld. Kč). Z důvodu nízkého objemu realizovaných investic jsou v praktické části práce navrhnuty scénáře na změnu struktury financování. V případě, že k žádným změnám nedojde, reálně hrozí situace, kdy dálniční infrastruktura v České republice nebude dostavěna ani v roce 2050, což by mělo negativní vliv na budoucí ekonomickou situaci u nás.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses