Ekonomická migrace v Evropské unii : je Brexit výsledkem toho, že Velká Británie nevyužila v roce 2004 přechodné období omezující imigraci? - Křičková, Eliška; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj ekonomické migrace směřující ze zemí EU8 do Velké Británie a vliv této migrace na rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii. Cílem této práce bylo analyzovat rozsah, vývoj, strukturu a dopady ekonomické migrace obyvatelstva ze zemí EU8 do Velké Británie. Pro zjištění možného dopadu přechodných opatření omezujících migraci byl porovnán rozsah migrace ze zemí EU8 směřující po roce 2004 do Velké Británie a migrace ze zemí EU8 směřující do Německa a Rakouska. Německo a Rakousko jsou země, které na rozdíl od Velké Británie přechodná opatření omezující migraci zavedly. K výzkumu byla použita data především za období let 2000 až 2018. Provedená analýza prokázala, že Velká Británie se po roce 2004 setkala s rychlejším nárůstem počtu migrantů ze zemí EU8 oproti Německu a Rakousku. Dále byl porovnán vývoj migrace směřující do Velké Británie ze zemí EU8 s migrací ze zemí EU2, vůči kterým Velká Británie již přechodná opatření v roce 2007 zavedla. Z této komparace bylo zjištěno, že vývoj migrace ze zemí EU2 měl pomalejší vývoj a změny nebyly tak dramatické jako u migrace ze zemí EU8. Na základě provedených analýz bylo potvrzeno, že rozhodnutí Velké Británie nezavádět v roce 2004 opatření omezující migraci pracovní síly z nových členských států Evropské unie později přispělo k Brexitu.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses