Analýza důchodového systému Švédska v období 2000-2018 - Herdegen, Marek (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou švédského důchodového systému v období 2000–2018. Hlavním cílem práce je na základě provedené analýzy posoudit možnosti využití švédských zkušeností pro důchodovou reformu v České republice. Teoretická část vymezuje základní teoretická východiska penzijních systémů a specifika švédské sociální politiky. Praktická část postupně představuje reformu, organizační strukturu, způsoby financování a konstrukci dávek švédského důchodového systému. Z analýzy vyplývá, že provedená reforma přispěla ke zlepšení finanční stability a udržitelnosti systému a zvýšila individuální zodpovědnost. I přesto systém čelí některým rizikům, která je potřeba správně identifikovat a snažit se o jejich zmírnění. V závěru jsou představeny návrhy využití určitých prvků a opatření švédského systému v České republice.