Analýza důchodového systému Švédska v období 2000-2018 - Herdegen, Marek; Krebs, Vojtěch, 1950-; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou švédského důchodového systému v období 2000–2018. Hlavním cílem práce je na základě provedené analýzy posoudit možnosti využití švédských zkušeností pro důchodovou reformu v České republice. Teoretická část vymezuje základní teoretická východiska penzijních systémů a specifika švédské sociální politiky. Praktická část postupně představuje reformu, organizační strukturu, způsoby financování a konstrukci dávek švédského důchodového systému. Z analýzy vyplývá, že provedená reforma přispěla ke zlepšení finanční stability a udržitelnosti systému a zvýšila individuální zodpovědnost. I přesto systém čelí některým rizikům, která je potřeba správně identifikovat a snažit se o jejich zmírnění. V závěru jsou představeny návrhy využití určitých prvků a opatření švédského systému v České republice.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses