Vliv migrace na trh práce v hostitelské zemi – případ Německa - Kufner, Michal; Slaný, Martin, 1982-; Potužák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce analyzuje vliv migračního šoku na pracovní trh ve Spolkové republice Německo, jakožto zemi s absolutně nejvyšším počtem migrantů v Evropské unii. K odhadu vlivu migrace na výši hrubé denní mzdy a míry nezaměstnanosti domorodých pracovníků je využita aplikace metody klasifikačních skupin prostřednictvím základního i rozšířeného modelu. Metoda byla aplikována na unikátním německém datovém vzorku SIAB-R_7517, který poskytuje velmi podrobné informace o účastnících trhu práce v období od roku 1975 až do roku 2017. Hlavním cílem této práce je vyvrátit hlavní výzkumnou hypotézu o statistické nevýznamnosti nabídkového šoku způsobeného přílivem nových pracovníků do země, na výši mezd a míry nezaměstnanosti v cílové zemi. Zároveň je vedlejším úkolem potvrzení dílčí výzkumné hypotézy o statistické nevýznamnosti nabídkového šoku, způsobeného přílivem nových pracovníků, na výši mezd a míry nezaměstnanosti samotných přistěhovalců. Výsledkem analýzy je, že migrace má signifikantní vliv na výši mezd a nesignifikantní vliv na míru nezaměstnanosti domorodých pracovníků. V případě samotných přistěhovaleckých pracovníků nebyl prokázán žádný signifikantní vliv na výši mezd a míru nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses