Analýza dopadu novelizovaných pravidel IFRS pro leasingy na účetní závěrky nájemců - Tamašeková, Patrícia (2020)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu novelizovaných pravidel pro vykazování leasingu podle IFRS, které jsou v platnosti od 1. ledna 2019. Je také zaměřená na dodržení požadavků standardu při přechodu a první aplikaci IFRS 16 v účetních výkazech nájemce. Práce se zaobírá dopadem novelizovaných pravidel na účetní výkazy nájemců, kteří dosud vykazovali část leasingů v podrozvaze, což vedlo ke zkreslené představě o finanční situaci společnosti. V práci je proveden výpočet finančních ukazatelů, které jsou aplikací nového standardu IFRS 16 ovlivněny. Nakonec je skutečný dopad standardu na účetní výkazy nájemců srovnán s očekáváním Rady pro mezinárodní účetní standardy.